Waarom ratten je huis binnenkomen en hoe ze buiten te houden.

Waarom ratten je huis binnenkomen en hoe ze buiten te houden.

Het delen van uw woonruimte met ratten is niet alleen onaangenaam, maar ook gevaarlijk. Ratten kunnen ziektes verspreiden en aanzienlijke schade aanrichten aan uw woning. Dit artikel biedt praktische tips en inzichten om deze ongenode gasten buiten te houden.


Waarom komen ratten naar onze huizen?

Ratten worden vaak beschouwd als cultuurvolgers. Ze zijn uiterst aanpasbaar en vinden menselijke nederzettingen een uitstekende bron van voedsel en onderdak. De nabijheid van voedsel, water en schuilplaats maakt onze huizen aantrekkelijke plaatsen voor deze knaagdieren. Bovendien kunnen ratten aanzienlijke schade aanrichten aan structuren door hun constante knagen.


Praktische Tips voor het Voorkomen van Ratten in Huis

Afvalbeheer

Afval is een grote trekpleister voor ratten. Hier zijn enkele tips om uw afvalbeheer te verbeteren:

 • Afval niet laten slingeren: Zorg ervoor dat afval dagelijks wordt weggegooid.
 • Gebruik van afgesloten containers: Kies voor stevige, goed afgesloten containers om ratten buiten te houden.
 • Regelmatig legen van containers: Maak er een gewoonte van om uw containers regelmatig te legen.
Tip Beschrijving
Afvalcontainers Kies voor containers met deksels die stevig sluiten.
Vuilnisophaaldagen Houd u aan de vuilnisophaaldagen om ophoping van afval te voorkomen.


Afvalcontainer Ratten Proof Maken

Het extra beveiligen van uw afvalcontainers kan een lange weg banen in het onaantrekkelijk maken van uw huis voor ratten.

 • Houten omhulsels: Gebruik houten omhulsels rond uw afvalcontainers om te voorkomen dat ratten toegang krijgen.
 • Plaatsing: Plaats containers een paar centimeter van de grond en de muur af om het voor ratten moeilijker te maken om erin te klimmen.


Compostbeheer

Compost is een cruciaal element voor elke tuinliefhebber, maar het kan ook een open uitnodiging zijn voor ratten. Ratten zijn dol op composthopen vanwege het voedsel dat ze kunnen vinden. Hier zijn enkele stappen om uw composthoop onaantrekkelijk te maken voor ratten:

 • Goed afsluiten: Zorg voor een stevige compostbak met een deksel om ratten buiten te houden. Een goed afgesloten compostbak vermindert ook de geur die ratten kan aantrekken.
 • Geurdicht maken: Voeg een laagje tuinaarde of bladeren toe bovenop de compost om geuren te bedekken die ratten kunnen aantrekken.
Actie Beschrijving
Compost versnellers Gebruik compostversnellers om het ontbindingsproces te versnellen, wat helpt om geuren te verminderen die ratten kunnen aantrekken.
Draadgaas Plaats een draadgaas onder en rond uw compostbak om te voorkomen dat ratten graven en toegang krijgen.


Controle van de Woning

Ratten zijn meesterlijke infiltranten. Een klein gaatje of spleet is alles wat ze nodig hebben om binnen te komen. Hier zijn enkele manieren om uw huis te controleren en te beveiligen tegen ratten:

 • Controleer leidingen op gaten en zwakke punten: Ratten zijn in staat om door zeer kleine openingen te knijpen, dus het is essentieel om alle leidingen en andere openingen in en rond uw huis goed te controleren en af te dichten.
 • Regelmatige inspectie en reparatie: Voer regelmatige inspecties uit van uw huis op scheuren, gaten en andere mogelijke toegangspunten voor ratten. Als u zwakke punten vindt, repareer ze dan onmiddellijk.


Voedselopslag

Voedsel is de grootste aantrekkingskracht voor ratten. Een goede voedselopslag is cruciaal om uw huis onaantrekkelijk te maken voor deze ongewenste gasten:

 • Berg voedsel goed op: Gebruik luchtdichte containers voor het opbergen van voedsel, en zorg ervoor dat alle voedselresten snel worden opgeruimd.
 • Voorkom losliggend voedsel en houd de keuken schoon: Een schone keuken is minder aantrekkelijk voor ratten. Zorg ervoor dat alle voedselresten worden opgeruimd en dat voedsel 's nachts niet wordt achtergelaten op aanrechten.


Rommel Beheer

Een rommelige ruimte biedt tal van schuilplaatsen voor ratten. Het beheren van rommel is daarom een cruciale stap in het afschrikken van deze knaagdieren:

 • Vermijd ophoping van spullen: Zorg ervoor dat uw zolders, kelders en andere opslagruimten netjes en goed georganiseerd zijn. Ratten houden van donkere, rustige plaatsen waar ze kunnen nestelen zonder gestoord te worden.
 • Gebruik plastic bakken in plaats van kartonnen dozen: Ratten kunnen gemakkelijk door karton knagen. Het gebruik van plastic bakken met strakke deksels kan helpen om ratten buiten te houden en uw spullen te beschermen.


Huisdier Voedselbeheer

Huisdierenvoer is een andere grote aantrekkingskracht voor ratten. Het beheren van het voedsel van uw huisdier kan helpen om ratten op afstand te houden:

 • Eten van huisdieren goed afsluiten: Bewaar het voedsel van uw huisdieren in stevige containers met deksels die goed sluiten om ratten buiten te houden.
 • Etensplek schoonhouden: Maak de etensplek van uw huisdier dagelijks schoon om achtergebleven voedselresten te verwijderen die ratten kunnen aantrekken.


Buitenactiviteiten

Wat u buiten doet, kan ook invloed hebben op de kans dat ratten uw huis binnendringen:

 • Vermijd het voeden van wilde dieren buitenshuis: Hoewel het voeden van eendjes of vogels nobel kan zijn, kan het onbedoeld ratten aantrekken.
 • Ruim overgebleven vogelvoer op: Ratten zijn dol op vogelvoer dat op de grond is gevallen. Zorg ervoor dat u regelmatig opruimt rond vogelvoeders.


Gebruik van Huisdieren

Huisdieren, vooral katten, kunnen nuttig zijn in het natuurlijk beheersen van rattenpopulaties:

 • Voordelen van het hebben van een kat: Katten zijn natuurlijke roofdieren van ratten en hun aanwezigheid alleen al kan ratten afschrikken.
 • Het belang van het veilig houden van kattenluiken: Zorg ervoor dat kattenluiken goed zijn afgesloten en dat ratten niet kunnen binnenkomen door deze toegangspunten.


Rattenval

Het plaatsen van rattenvallen kan een effectieve manier zijn om een kleine rattenpopulatie onder controle te houden. Op Altho Pest Control vindt u een assortiment aan rattenvallen die u kunt gebruiken. Hier zijn enkele overwegingen:

 • Plaatsing van de vallen: Plaats rattenvallen langs muren en in gebieden waar u ratactiviteit hebt opgemerkt.
 • Soorten vallen: Er zijn verschillende soorten rattenvallen beschikbaar, waaronder snap vallen, live catch vallen en elektronische vallen. Het is belangrijk om een val te kiezen die zowel effectief als humaan is.
Type Val Voordelen Nadelen
Snap Val Effectief, goedkoop Kan gevaarlijk zijn voor huisdieren en kinderen
Live Catch Val Humaan, veilig Vereist regelmatige controle
Elektronische Val Humaan, snel resultaat Duurder

Samenwerking met de Gemeente

Rattenproblemen kunnen ook een gemeenschapsprobleem zijn. Samenwerking met lokale autoriteiten kan helpen bij de bestrijding van ratten:

 • Melding maken: Informeer de gemeente bij het zien van ratten in openbare ruimtes.
 • Ondersteuning vragen: Vraag om ondersteuning voor maatregelen ter bestrijding van ratten in uw buurt.

  Afsluiting

  Het voorkomen van ratten in huis gaat niet alleen om het bestrijden van een huidige plaag, maar om het creëren van een omgeving waarin ratten niet willen verblijven. 

  Terug naar blog
  • Waarom is het belangrijk om een ongedierteprobleem snel aan te pakken?

   Waarom is het belangrijk om een ongedierteprobl...

   Belangrijkste redenen om snel actie te ondernemen Voorkomen van gezondheidsrisico's zoals ziekten en allergieën Beperken van materiële schade aan eigendommen en bezittingen Voorkomen van voedselbesmetting en voedselvergiftiging Verminderen van brandrisico...

   Waarom is het belangrijk om een ongedierteprobl...

   Belangrijkste redenen om snel actie te ondernemen Voorkomen van gezondheidsrisico's zoals ziekten en allergieën Beperken van materiële schade aan eigendommen en bezittingen Voorkomen van voedselbesmetting en voedselvergiftiging Verminderen van brandrisico...

  • De cruciale rol van vogels bij het beheersen van insectenpopulaties

   De cruciale rol van vogels bij het beheersen va...

   Belangrijkste punten Vogels zijn afhankelijk van insecten als voedselbron, vooral tijdens de broedtijd De dramatische afname van insectenpopulaties heeft een directe impact op vogelsoorten Vogelsoorten zoals akker- en weidevogels worden...

   De cruciale rol van vogels bij het beheersen va...

   Belangrijkste punten Vogels zijn afhankelijk van insecten als voedselbron, vooral tijdens de broedtijd De dramatische afname van insectenpopulaties heeft een directe impact op vogelsoorten Vogelsoorten zoals akker- en weidevogels worden...

  • Hoe gebruik je natuurlijke vijanden voor biologische ongediertebestrijding?

   Hoe gebruik je natuurlijke vijanden voor biolog...

   Belangrijkste punten 1. Identificeer de plaag die je wilt bestrijden 2. Kies de juiste natuurlijke vijand voor die plaag 3. Pas de natuurlijke vijand correct toe, afhankelijk van het type...

   Hoe gebruik je natuurlijke vijanden voor biolog...

   Belangrijkste punten 1. Identificeer de plaag die je wilt bestrijden 2. Kies de juiste natuurlijke vijand voor die plaag 3. Pas de natuurlijke vijand correct toe, afhankelijk van het type...

  1 van 3